👈 Všechny články
Zdraví

Prevence a první pomoc popálenin u plazů

MVDr. Anna Hundáková PhD.
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem VFU Brno v roce 2018 Po ukončení studia jsem při PhD studiu pracovala na Klinice chorob ptáků, plazů a drobných savců jako veterinární lékař a odborný asistent. Jsem autorem nebo spoluautorem publikací týkající se problematiky medicíny exotických zvířat. V současné době působím na soukromé klinice jako veterinární lékař pro psy, kočky a exotická zvířata. Moji oblíbenou problematikou je výživa malých zvířat a prevence poruch chování a zlozvyků.
Popáleniny u plazů jsou častým problémem, zejména u zvířat chovaných v zajetí, kde jsou vystaveni různým zdrojům tepla, jako jsou žárovky, topné kameny nebo tepelné lampy. Plazi mají jinou citlivost kůže než savci a často nedokáží rychle rozpoznat hrozbu vysoké teploty, což může vést k vážným popáleninám.

Příčiny popálenin u plazů

Nesprávně umístěné zdroje tepla

Tepelné lampy a žárovky: Pokud jsou umístěny příliš blízko ke zvířeti nebo nemají správnou ochranu, mohou způsobit popáleniny. Správné umístněné je zvláště důležité u hadů a u ještěrů pohybujících se převážné mimo zem; jako jsou např. šplhaví gekoni a chameloni.

Topné kameny: Některé topné kameny mohou mít nerovnoměrné tepelné výstupy nebo se mohou přehřívat, což může vést k popáleninám břicha a spodní části těla plazů. Obecně veterináři specialisti na plazy topné kameny nedoporučují, protože hrozí zvýšené riziko tvorby močových kamenů.

Tepelné podložky: Stejně jako topné kameny, i tepelné podložky mohou být nebezpečné, pokud jsou nastaveny na příliš vysokou teplotu nebo nejsou správně regulovány. Největší nebezpečí u tepelných podložek hrozí z důvodu velké plochy tepelného zdroje. Nikdy neumísťujte tepelnou podložku na celý půdorys terária- plaz by se před nadměrným teplem neměl kam schovat.

Nevhodné prostředí

Chybějící úkryty: Plazi potřebují možnost se ukrýt před zdrojem tepla, aby se mohli vyhnout přehřátí.
Nevhodná velikost terária: Příliš malé terárium může způsobit, že se plaz nemůže efektivně vyhnout
zdroji tepla.

Příznaky popálenin u plazů

Zčervenání kůže: Prvním příznakem může být zarudnutí kůže v postižené oblasti.

Puchýře: Těžší popáleniny mohou způsobit tvorbu puchýřů naplněných tekutinou.

Odumírání tkáně: V závažných případech může dojít k nekrotizaci tkáně, kdy kůže černá a odumírá.

Šupinatění a vypadávání kůže: Postižené místo může vykazovat abnormální odlupování nebo vypadávání kůže.

Ztráta apetitu a letargie: Plazi s těžkými popáleninami mohou vykazovat snížený zájem o jídlo a méně se pohybovat. Těžké popáleniny obvykle vedou k dehydrataci jedince.

První pomoc a léčba popálenin

Izolace od zdroje tepla: Okamžitě odstraňte plaza od zdroje tepla, který způsobil popáleninu.

Vyčištění rány: Opatrně vyčistěte popálenou oblast sterilním fyziologickým roztokem nebo zředěnou betadinou na barvu piva. Vhodný je také vychlazený odvar z heřmánku nebo řepíku. Pozor, nikdy nelejte na plaza velké množství chladné tekutiny. Pokud máte podezření, že je roztok studený, lze lehce roztok ohřát na teplotu Vaší kůže.

Lokální léčba: Aplikace antiseptické masti nebo krému doporučeného veterinářem může pomoci zabránit infekci.

Zabezpečení prostředí: Zajistěte, aby plaz měl čisté a vhodné prostředí, kde se může bezpečně zotavovat. Je důležité zajistit vhodnou teplotu a vlhkost, ale vyhnout se přímému kontaktu s tepelnými zdroji. Z terária odstraňte veškerou podestýlku nebo izolujte plaza do boxu bez podestýlky. Na dno můžete poskládat papírové ubrousky, které byste měli udržovat vlhké.

Veterinární péče: U závažnějších popálenin nebo pokud si nejste jistí, jak postupovat, je nezbytné co nejdříve vyhledat veterinární péči, ideálně od specialisty na plazy.

Prevence popálenin u plazů

Správné umístění tepelných zdrojů: Umístěte tepelné lampy a žárovky tak, aby byly dostatečně vysoko nad zvířetem nebo zabezpečené ochrannou mřížkou.

Pravidelná kontrola topných zařízení: Kontrolujte pravidelně teplotu topných kamenů, podložek a dalších zařízení, abyste zajistili, že fungují správně.

Poskytování úkrytů: Ujistěte se, že plaz má vždy možnost se vzdálit od zdroje tepla a ukrýt se v chladnější části terária.

Odpovídající velikost terária: Zajistěte, aby bylo terárium dostatečně velké a dobře zónované, s teplou i chladnou částí, aby plaz mohl regulovat svou tělesnou teplotu.

Popáleniny u plazů jsou vážným problémem, který může mít dlouhodobé následky. Správná péče a prevence jsou klíčové pro zajištění zdraví a pohody vašeho zvířete.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat