👈 Všechny články
Zdraví

Proč kastrovat nebo nekastrovat fenu

Kastrace fen je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí mezi chovateli i veterináři.

Pro kastraci:

1. Snížení počtu nechtěných štěňat: Útulky jsou často plné opuštěných zvířat. Kastrace může pomoci snížit počet nechtěných štěňat a tím i počet zvířat v útulcích .
2. Prevence zdravotních problémů: Kastrace snižuje riziko vzniku rakoviny mléčné žlázy, zánětů dělohy a dalších hormonálně závislých nemocí. Zároveň eliminuje riziko falešné březosti  .
3. Zlepšení chování: Mnoho fen se po kastraci stává klidnějšími a přítulnějšími .

Proti kastraci:

1. Možné zdravotní komplikace: I když je kastrace rutinní operace, může dojít k pooperačním komplikacím jako je infekce rány, otoky nebo dlouhodobější problémy jako inkontinence .
2. Změny v metabolismu a hmotnosti: Některé feny mají po kastraci tendenci přibírat na váze, což vyžaduje pečlivé sledování stravy a pohybové aktivity .
3. Etické a osobní názory: Někteří majitelé preferují přirozený životní cyklus svého mazlíčka a nechtějí zasahovat do jeho reprodukčních orgánů bez vážného důvodu .

Kdy kastraci provést

Optimální čas pro kastraci fen je před prvním háráním nebo krátce po něm, což maximálně snižuje riziko zdravotních problémů spojených s reprodukčním systémem . Některé kliniky také doporučují kastraci po dosažení pohlavní dospělosti .

Příprava na kastraci a následná péče

Fenka by měla být na kastraci připravena osmihodinovou hladovkou (u větších plemen delší). Po zákroku je důležité zajistit klidový režim a zabránit lízání rány pomocí ochranného límce .

Rozhodnutí o kastraci by mělo být vždy konzultováno s veterinářem, který zváží individuální zdravotní stav a potřeby feny.

Závěr

Kastrace fen má své pro a proti, které by měl každý majitel pečlivě zvážit. Je důležité brát v úvahu zdravotní přínosy, ale také potenciální rizika a etické aspekty tohoto zákroku. Důkladná konzultace s veterinářem je klíčová pro správné rozhodnutí.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat